Всички предполагаме, че някои интернет сайтове или социални мрежи може би знаят прекалено много за нас и че е възможно да ни следят. В новия епизод на влога си „Ctrl Alt Del” технологичният влогър Цецо разкрива завесата и разказва как и каква информация събира интернет за нас, както и с каква цел я използва.

Проверете каква лична информация знае Google за вас

След като Windows 10 се появи на пазара, на група юристи им отне 4 дни да направят анализ на лицензионното споразумение, с което обикновено се съгласяваме, без да си правим труда да прочетем обстойно.

Оказва се, че там се споменава коя е информацията, която е необходима на Microsoft. Вижте част от нея:

- Кой и кога е на компютъра, т.е. всеки ще има профил. (Има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил)
- Колко време се използва компютърът
- Какво пишете по клавиатурата
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
- Камера, микрофон и периферия

Кой и как ни следи в интернет: Търсачките и социалните мрежи знаят всичко за нас

Може би си мислите, че има възможност да предотвратите вземането на вашата информация, ако изключите определени опции от настройките? Е, не точно. В лиценза се споменава също, че дори да стопирате определени функции на компютъра си, по-голямата част от желаната информация пак ще се събира.

щ
Thinkstock/Getty Images

Според данни на анализатори от Fusion, Facebook използва данните за местоположението ни от смартфоните, за да ни препоръчва хора, които евентуално да ни станат приятели и респективно живеят в същия район. Социалната мрежа обработва информацията и с алгоритми, за да открие повече прилики в интересите между вас и другите потребители.

Официален говорител на компанията сподели, че данните за локацията ни е само един от факторите, с които тя преценява кои хора да ни препоръчва, както и отхвърли твърдението, че предоставят тази информация на рекламните си партньори.

Много хора използват своя профил в Google+, за да се логват в различни услуги и сайтове. Интересен факт е, че всъщност Google предлага възможност да изтеглите цялата информация, която компанията съхранява за вас. Така може да разберете с каква информация разполагат компаниите за вас.

Вижте още по темата:

Шпионира ли ни Facebook?

Даркнет - тъмната страна на интернет

Невидимата мрежа: Какво се крие в мрачните дълбини на интернет (ВИДЕО)

Тайните на подземния свят в интернет (ВИДЕО)