Смятате ли, че познавате интернет достатъчно добре? Знаете ли, че отвъд традиционната мрежа се крият мрачни дълбини, които не са налични за обикновения браузър?

Знаете ли, че само 5% от информацията в интернет е достъпна за вас през повечето търсачки. Какво се крие в останалите 95%? Какви тайни крие така нареченият Deep Web.

Какво се крие в тъмната страна на интернет?

Така нареченият Deep Web са страници, които не са индексирани от популярните интернет търсачки като Google, Yahoo и други. Това са най-вече лични страници и общо взето всякаква информация, която не трябва да бъде достъпна до всички. Поради тази причина Deep Web е нещо много полезно и ценно и повечето от нас го ползват по една или друга причина. Проблемът идва, когато се потопим още по-дълбоко в така нареченият Dark Web. Осъществява се чрез браузъра Тor, който да ни държи в анонимност.

Интернет, който познаваме, е само повърхността на Дълбоката мрежа

Това е много удобна платформа за нелегална дейност. Един от най-известните сайтове в тъмната мрежа беше платформата за продажба на наркотици Silk road. Там потребителите можеха да си купуват всякакви наркотици, използвайки bitcoin, което е много трудно за проследяване. През 2013 година сайтът е затворен, след дълго и интензивно проучване на ФБР. До момента на спирането си сайтът е генерирал 1,3 милиарда долара от продажби на наркотици.

Това обаче далеч не е най-лошото, което можете да откриете в Deep Web. Съществуват много сайтове, в които се продават оръжия, фалшиви документи, експлозиви, компютърни вируси. Дори можете да си закупите лична банкова информация за различни хора. Твърди се, че можете да намерите личната информация дори на влиятелни хора като президенти и така нататък.

Има обаче нещо още по притеснително. Deep Web е идеална площадка за всякакъв вид извратени индивиди. Например там може да намерите рецепта как да сготвите човек. Съществуват така наречените червени стаи, където се плаща да гледате на живо как измъчват човек.

Едно от най-големите общества в тази мрежа са педофилите. Дори терористичните организации използват Deep Web за комуникации.

Защо тогава тази мрежа не бъде спряна?

Предполага се, че това е невъзможно. Dark Web е част от използваемата и полезната Deep Web. А и заради принципа на работа на тази система и анонимността, която осигурява, прави проследяването на тези сайтове почти невъзможно.

Предполага се, че последните години се прави мащабна акция срещу потребителиет на Dark Web, като дори от момента, в който напишете Тor в Google и свалите браузера, компютърът ви започва да бъде следен. Дори от любопитство не влизайте там, защото има огромна опастност да се натъкнете на нещо, което не трябва, а и компютърът ви да бъде хакнат. Сайтовете в Deep web основно са поле за изява на хора с психични отклонения и опасни престъпници. Всеки един клик може да ви донесе неприятност и да ви направи свидетели на потресаващи писания и видео материали.

Понякога е по-добре да стоим на повърхността, защото дълбините могат да бъдат много опасни.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

Какво доказва, че Земята е плоска?

Що е то "Теория на конспирацията"