Ежедневната работа на компютър крие опасни травми
Ежедневната работа на компютър крие опасни травми / снимка: sxc.hu

Хроничните травми на хора, работещи ежедневно на компютър заплашват да се превърнат в епидемия, алармира ревматологът д-р Стоян Андреев.

Деветдесет и девет на сто от седящите с часове пред модерната машина са със съзнанието, че това не е физическо натоварване. Напрегнатата гръбначна мускулатура, милионите движения в ръцете претоварват изключително опорно-двигателния апарат, предупреждават столичните ревматолози. Така вече са се обособили т.нар. професии на бели робини - счетоводителки, секретарки, компютърни специалисти и др., които прекарват ежедневно от седем до дванадесет часа пред екрана на съвременното устройство, коментират специалистите.

Първите симптоми от принудителната стойка и продължителното обездвижване се появяват след 2-3 години работа и са локализирани обикновено в гърба, ръцете, краката. След 5-10 години идват и органичните промени, посочват ревматолозите.

Потърпевши са хора на възраст от 19 г. до 60 г. Те обаче нямат съзнанието, че са болни. Една четвърт от потърсилите лекарска помощ отиват, когато болката стане нетърпима, коментират специалистите.

На преден план са оплакванията в горната част на гръбначния стълб - шия, рамене, лакти, китки. Долната гръбначна болка е причина номер 1 за нарушената работоспособност след 45 г. Половината от работещите страдат от нея поне веднъж годишно.Деветдесет на сто от хората пък са я почувствали поне веднъж през живота си. В 85 на сто от случаите болните остават с неизяснена докрай диагноза, отбелязват специалистите.

Копаещият с мотика селскостопански труженик е по-облагодетелстван, защото съзнавайки тежкия си физически труд прави почивки, посочва д-р Андреев. Служителят пред компютъра обаче продължава милионите си движения, радвайки се на "леката" работа. Той се натоварва почти колкото професионален спортист, а няма масажист и никой не се грижи за неговата рехабилитация. Ако един спортен състезател не ползва възстановителни процедури, кариерата му вместо 7-8 години, ще продължи 2-3, пояснява д-р Андреев.

Ревматолозите апелират за връщане на производствената гимнастика. Задължително е леко раздвижване на всеки половин час (около пет минути), а на един час - 10-минути. Така според лекарите ще се създадат навици за релаксиране на опорно-двигателния апарат. Погрешна е практиката, че ползваме балнеолечение едва като немощни старци. То трябва да започва дори в детска възраст, препоръчва д-р Андреев. От природната благодат, надарила щедро земите ни са се ползвали неслучайно царе и плеяда богати хора, добави той.

Противодействаща мярка са и добре раздвижващите спортове - плуване, бягане, ски и т.н., които е необходимо да присъстват в уикендите на компютърните потребители, препоръчват лекарите. В противен случай ежедневното претоварване ще доведе до пришпорване на артрозните проблеми, коментират специалистите.

Според статистиката над 3 млн. души са потребителите на Интернет в България. (БТА)