/ Thinkstock/Getty Images
Какви са рисковете за децата в интернет?
93523
Какви са рисковете за децата в интернет?
  • Какви са рисковете за децата в интернет?
Родителите трябва да говорят често с децата си за опасностите в интернет. Това коментира за Дарик детския психолог Лиляна Тръпчева във връзка с разпространилата се онлайн игра "Синия кит". Психоложката посочи, че е добре да обясним на децата какви са рисковете в интернет. Според нея е добре да начертаем стъпки за действие на детето при опасност онлайн, а и в реалния свят.
 
Важно е комуникацията между родителите и децата да се основава на диалог, допълни Тръпчева.
 
Агресия в интернет или когато децата искат да се докажат пред останалите

За да предотвратят инциденти, родителите трябва да се поинтересуват какво представлява играта "Синия кит", какви рискове крие и да поговорят с децата си, обясни детският психолог.
 
"Да видят какви са техните фантазии, да разберат дали имат любопитство. Дали си мислят "Аз сега ще пробвам и ако се свържат с мен това и това, но после ще се обадя в полицията. Децата имат най-различни фантазии и най-различни мотиви. На различната възраст по различен начин се поддават на провокация, манипулация, могат да решат да се докажат на себе си или да си доставят допълнително адреналин. Могат да са различни причините, поради които едно дете би се закачило", обясни Лиляна Тръпчева
 
В такива случаи е добре децата да знаят, че каквото и да се случи, могат да разчитат на семейството си. "Че няма нищо толкова страшно, от което семейството им не може да ги защити, или поне да знаят към кого да се обърнат, за да бъде овладяна ситуацията", поясни тя.  
 
Тръпчева посочи, че разговорите за опасности в интернет трябва да се водят често, за да се развие критично мислене у детето, да знае в какви ситуации и на какви хора може или не да се довери както във виртуалния, така и в реалния свят.
 
Смъртоносна игра на контрол привлича опасно деца в интернет

Детският психолог обясни, че няма график колко често трябва да се водят подобни разговори. По думите й при диалогични отношения между родителите и децата тези разговори идват естествено.  
 
Често децата не признават грешки и предпочитат да излъжат, за да получават одобрение, а не нападки, обясни психологът. По думите й когато има основа на диалог между дете и родител детето ще знае, че може да се обърне към възрастния и да му се довери, а не да получи упреци.