Каква ще бъде зимата в България?
Каква ще бъде зимата в България? / снимки: Sofia Photo Agency

Има повишена вероятност предстоящият зимен сезон в България, от декември2007 до февруари 2008, да бъде:

1.Със сезонни количества валеж близки до нормалните или поголеми.Средно за страната, очакваното отклонение от нормата е между 80 и 150%;

2. Със средни сезонни темепратури близки до нормалните или пониски. Средно за страната, очакваното отклонение от нормата е между 1.5и +0.5єС. Може да се очаква зимата да зап очне рано със студено и снежно време през декември и нач алото на януари, а втората половина на сезона да бъде помека и суха.

Декември: Относително студен или със средни месечни температури близки до нормалните и относително мокър (снежен) или с месечни количества валеж близки до нормалните.

Януари: Със средни месечни температури близки до нормалните или по-ниски и месечни количества валеж близки до нормалните. Февруари: Със средни месечни температури близки до нормалните и относително сух или с месечни количества валеж близки до нормалните. Тази прогноза се основава на официалната прогноза на индекса NAO на Британската метеорологична служба издадена на 27 септември 2007, прогнози за фазата на южната осцилация в Тихи океан и числени сезонни прогнози на чуждестранни метеорологични институти.

Вече трета поредна година интерпретираме за България специалната сезонна прогноза на Британската метеорологична служба (www.metoffice.gov.uk) за предстоящия зимен сезон. Сезонните прогнози имат най-голяма успеваемост в тропиците. За района на Европа те имат по-слаба успеваемост. Причините за това се крият в характерните особености на атмосферната циркулация в тропиците и умерените ширини. Въпреки това, специално за зимния сезон от декември до февруари, е възможно да се направи доста успешна прогноза благодарение на някои особености на зимната атмосферна циркулация в северното полукълбо.Доминиращата климатична структура през зимата в умерените ширини на северното полукълбо, в района на северния Атлантически океан и Европа, е така наречената северноатлантическа осцилация (North Atlantic Oscillation, NAO). Тя е свързана с аномалиите на температурата и валежите, и честотата на зимните циклони в по -голямата част на Европа, в това число и България.

Когато NAO е положителен, западният пренос на океански въздух към континента е силен и обикновено в северна Европа зимата е мокра и мека, а в южна Европа – суха. Когато NAO е отрицателен, западният пренос е слаб или неустойчив и обикновено зимата в северна Европа е суха и студена, а в южна Европа – мокра. Връзката на NAO с топлинния характер на зимата в южна Европа е по-сложна, особено за района на България. В България обикновено зимата е мека при положителен NAO и студена при отрицателен NAO, но тази връзка е по-слаба отколкото при валежния статус на зимния сезон. Фазата на NAO обикновено се описва с индекс. Един от найпростите индекси е разликата между атмосферното налягане на морско ниво през зимата на Азорските острови и Исландия.

Методът на Британската метеорологична служба за прогноза на индекса NAO за предстоящ зимен сезон се базира на инертността и бавната изменчивост на състоянието на повърхностните води в северния Атлантически океан в сравнение с атмосферните процеси. Използва се хипотезата, че състоянието на подложната повърхност оказва влияние върху динамиката на прилежащата атмосфера.

Доказателства за такава връзка между разпределението на температурата на повърхностните води в северния Атлантик и стойностите на индекса NAO през зимата са публикувани в научната литература. Методът се състои в намиране на статистическа връзка между аномалиите в разпределението на температурата на повърхностните води в северния Атлантик през предходен месец (май, юли или септември) и индекса NAO през следващия зимен сезон от декември до февруари. Този метод има сравнително добра надеждност и дава успешна прогноза на знака на индекса NAO в 66% от случаите.

Прогнозите на Британската метеорологична служба за зимен сезон 2005/06 и 2006/07 бяха успешни. Това позволи и нашите прогнози от предишните две години да бъдат адекватни. Тази година предварителната оценка на индекса NAO за зимен сезон 2007/08 е да бъде съвсем слабо отрицателен, около 0.05. За сравнение индексът NAO за изминалата зима беше положителен и беше успешно прогнозиран. Съответно зимата в България беше много топла и суха. Прогнозата за слабо отрицателен индекс NAO е официалната прогноза на Метофис от края на септември и е използвана информация за разпределението на температурата на повърхностните води в северния Атлантик от месец юли. Предварителната прогноза на индекса NAO беше за стойност около 0.34.

Индекс NAO около 0.05 с доверителен интервал на прогнозата от плюс/минус 1 не позволява да се направи категорична прогноза за студена или мека зима. Сезонните суми на валежите могат да бъдат в един широк интервал между 80 и 180% от климатичната норма, а средните сезонни температури между 2 и +2 градуса около климатичната норма.

Друга доминираща климатична структура, която влияе, макар и непряко, на характера на зимния сезон в Европа е така наречената южна осцилация (Southern Oscillation, SO). Това е характерна осцилация на разпределението на температурата на повърхностните води в тропическия Тихи океан с характерен период от няколко години между положителна фаза (Ел Ниньо) и отрицателна фаза (Ла Ниня).

Изминалата зима беше белязана от слабо Ел Ниньо, а в момента се развива фаза Ла Ниня. Прогнозите на водещите глобални метеорологични центрове са единодушни, че Ла Ниня ще се задържи и през предстоящия зимен сезон. В края на зимата и началото на пролетта ще започне затопляне на повърхностните води в тропическия Тихи океан. Ла Ниня се свързва със сравнително нормална и дори топла зима в Европа. Особеното е, че, през зима с Ла Ниня, в Европа има по-чести застудявяния през първата половина на зимата. Това ни позволява да уточним прогнозата за предстоящата зима до очакване за относително мокър или нормален сезон със сезонни валежи между 80% и 150% от климатичната норма и нормален или леко студен сезон със средни сезонни температури между 1.5 єС и +0.5єС отклонение от климатичната норма средно за страната. Трябва да се отбележи, че надеждността на тази прогноза е помалка в сравнение с прогнозите за предходните два зимни сезона.

Наближаването на зимата позволява да се уточни развитието на сезона по месеци с помощта на числените сезонни прогнози. Водещите чуждестранни метеорологични центрове също се обединяват около прогноза за студено и мокро време в началото на зимата, през декември, и относително по-меко и сухо време в края на сезона, през февруари.