/ iStock/Getty Images
Котките са склонни да превземат дома. Те с радост се катерят по маси и шкафове, използват завесите като своя собствена скална стена за катерене или за люлеене, точат ноктите си върху вашия прекрасен нов диван или килим.

Без значение колко обичате котката си, може да се наложи да признаете, че те често не проявяват голямо внимание към мебелите или парите, които сте похарчили за тях. Според „Сабах“, има няколко стъпки, с които можете да създадете комфортен дом за вас и за любимеца ви и да сведете щетите до минимум.

Първо, опитайте се да видите дома си през очите на котката ви. „Може да се каже, че котките живеят на две различни нива“, казва Хелга Хофман, животински биолог и автор на трудове за котки. „Ще трябва да намерите високи и ниски места, където котката не може да нанесе щети“.

Тя каза още, че е важно животните да могат да обикалят, да ядат и да се крият, когато поискат. Затова играчките и купите за храна трябва да бъдат на пода. Важно е също така да се държат открити пространства по-нагоре на рафтовете или шкафовете, за да могат котките да получат общ изглед и да наблюдават, каза Хофман.

коте
iStock/Getty Images

„Котките са си котки и в крайна сметка разрушават предмети, които не трябва, от чисто любопитство“ допълни специалистът. Ако имате стена с лавици, те трябва да бъдат проектирани така, че да позволят на котката лесно да се изкачи нагоре с няколко скока, подобно на стълби. Може също да осигурите на домашния си любимец удобно място да легне там горе.

Рафтовете също не трябва да бъдат претрупани, тъй като най-вероятно всичко отгоре би могло да падне и да се счупи. Осигурете си декоративни предмети или изберете елементи, които не са чупливи. По принцип всичко, което ще ви разстрои, ако се счупи, трябва или да се съхранява на сигурно, или да се прибере безопасно в шкаф с врата.

коте
iStock/Getty Images

За да избегнете надраскани килими, дайте им свой собствен квадрат от килим с къси влакна. Те ще могат да го драскат, острейки ноктите си, без да причиняват неприятности. Ако разрушителното надраскване продължи, вземете си дъска за точене на нокти и я покрийте с различни материали и текстури, за да придадете на котката си по-голямо разнообразие. Ако тя продължава да надрасква места, които не трябва, покрийте ги с материали като лепкава хартия или кърпи от микрофибър или полейте мястото с аромати като цитрус и ментол.

Ако котката ви живее заедно с вас вътре в дома, в закрито пространство, винаги трябва да се опитвате да поддържате малко ред и да помните - малки промени по бюфета или донасяне на ключа за кола на скрина, е покана за игра.
БГНЕС