Изпратиха блогърка в затвора след пост за Ана Никол Смит
Изпратиха блогърка в затвора след пост за Ана Никол Смит / снимка: БГНЕС

Агентка по недвижими имоти от Хюстън, писала в блога си за Ана Никол Смит, беше изпратена в затвора тази седмица по дело за клевета, заведено от майката на модела на "Плейбой", предаде АФП.

Тя е била изпратена в затвора за неуважение на съда. Правните експерти предупреждават, че все повече блогъри стават прицел на подобни съдебни дела, които засягат границите на свободното слово. Линдал Харингтън е обвинена в разпространяване на невярна информация, че Върджи Артър се е омъжила за доведения си брат и е посягала на Смит като дете. Тя прекара четири денонощия в затвора за неизпълнение на искането на съда да предаде компютъра си, съобщава БГНЕС.

53-годишната баба заяви, че компютърът й е бил откраднат по време на обир по-малко от седмица след получаването на призовката. Полицай свидетелства, че според него кражбата е фалшифицирана и съдията Тони Линдси заповяда на Харингтън да предаде компютъра си до 2 юли, или отново може да бъде изпратена в карцера. Харингтън заявява, че е шокирана, че може да бъде съдена за коментари, постнати в нечий чужд блог, за да си прекарва времето.

"Само изразих мнението си", казва Линдал Харингтън за постовете си за Смит и Артър на уебсайта "Rose Speaks". Също като повечето блогъри, тя не се смята за издател и не е съзнавала, че може да бъде държана отговорна за своите постове. "Заех се с това, защото бизнесът ми се разпадна в това състояние на икономиката,а това беше нещо, което да правя", казва тя. "Създадох много приятелства с жени, които са пенсионирани или болни по домовете си".

Трима други блогъри са посочени в делото заедно с бившия приятел на Смит Хауърд Стърн и Лари Бъркхед, бащата на дъщеря й. Майката на Смит ги обвинява, че са я оклеветили, за да не получи попечителство над внучката си, която може да наследи до 88 млн. долара.

Делата срещу блогъри в САЩ се удвояват всяка година от 2004 г, като досега са присъдени 15 милиона долара обезщетения. Около 175 000 нови блога се създават всеки ден.