метаболизъм тяло диета
метаболизъм тяло диета / ThinkStock/Getty Images
Резултатите от ново изследване могат да обяснят оповестената по-рано връзка между изкуствените подсладители и диабета, съобщи ЮПИ.

Учени от Медицинския институт към Йейлския университет заявиха, че в природата интензитетът на сладостта отразява количеството налична енергия. В съвременния живот обаче метаболизмът на тялото е измамен, когато напитка е прекалено сладка или недостатъчна сладка за количеството съдържаща се в нея енергия.

Изкуствените подсладители ни карат да се чувстваме гладни?

Това означава, че подсладената нискокалорична напитка може да отключи по-силен метаболитен отговор, отколкото нискокалоричната напитка.

"Виждането, че по-голямото количество калории отключва по-силен метаболитен отговор и по-силна мозъчна реакция, е погрешно“, поясни ръководителката на изследването експертката по психиатрия Дейна Смол. „Калориите са свързани само с едната част от уравнението. С другата част от него е свързано усещането за сладост".

Ето как диетичните напитки ни карат да дебелеем

Когато има несъответствие, свързаните с възнаграждението невронни мрежи не регистрират, че са консумирани калории, отбелязаха учените. Редица хранителни продукти, сред които йогуртът с нискокалорични подсладители, са свързани с подобно несъответствие.

Осем храни и напитки, които подуват стомаха

Смол и колегите ѝ са на мнение, че получените резултати допринасят да се обясни откритата в предишни проучвания връзка между някои изкуствени подсладители и диабета. Тази тема обаче остава противоречива и учените са съгласни, че са нужни допълнителни изследвания.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology
БТА