Макар и изкуствените подсладители да осигуряват очаквания вкус, те могат да засилят апетита, защото карат мозъка да мисли, че приетата храна не съответства на необходимата енергия, съобщи Би Би Си.
Учени от университета на Сидни направиха опити с плодови мушици и мишки, като им даваха храни с естествени захари или с нискокалорични изкуствени подсладители. Целта им беше да изследват мозъчните сигнали, свързани с апетита и удоволствието при ограничена храна.
Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни
Резултатите показват, че когато усещането за сладко и получената енергия се разминават продължително - почти една седмица, мозъкът започва да компенсира и изпраща сигнали, за да увеличи приеманите калории. Затова ако имат възможност, насекомите и животните ядат повече.
Вредни ли са изкуствените подсладители?
Британски диетолози обаче заявиха, че не е задължително същото да е вярно и за хората. Те настояват, че нискокалоричните подсладители помагат за поддържане на желаното тегло и са по-полезни за зъбите от захарта.
Източник: БТА