/ iStock/Getty Images
Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020 г., най добър режисьор и най-добър актьорски състав, съобщи Асошиейтед прес.Спайк Лий стана едва вторият чернокож режисьор, печелещ наградата, след Бари Дженкинс през 2016 г. за "Лунна светлина", уточни "Варайъти".

Наградата за най-добра актриса на Националния съвет на кинокритиците спечели Кери Мълиган за ролята в "Момиче с потенциал", а за най-добър актьор - Риз Ахмед ("Без звуци в живота").Филмът "Без звуци в живота" донесе награда и за поддържаща роля на актьора Пол Раджи. При жените в тази категория беше отличена Юн Ю-джун за участието си в "Минари". "Минари" спечели също наградата за най-добър оригинален сценарий - за Лий Айзък Чънг.

Наградата за актьорски пробив спечели Сидни Фланиган за изпълнението в "Никога, рядко, понякога, винаги".

Клои Чжао стана първата жена, спечелила наградата за режисьор на годината (ВИДЕО)

"За душата" получи приза за най-добра анимация.

Гватемалският "La Llorona" беше отличен в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Наградата "Икона" беше присъдена на Чадуик Боузман.

Обявиха 10-те филма на годината (ВИДЕО)

От 30 години Националният съвет на кинокритиците се слави с добра прогноза за фаворита за Оскар. Избраният филм на годината почти винаги печели наградата на американската киноакадемия и в тази категория.

Заради пандемията от новия коронавирус този път церемонията за връчване на наградите беше отменена.
БТА