Избиратели в Калифорния ще могат да гласуват на 4 ноември от колите си
Избиратели в Калифорния ще могат да гласуват на 4 ноември от колите си / netinfo

По модела на заведенията за бързо хранене избирателна секция в западна Калифорния позволи избирателите да гласуват на 4 ноември за своя кандидат за президент, без да слизат от автомобилите си, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес и БТА. Тази новаторска система е измислена в Санта Ана, на 50 км югоизточно от Лос Анджелис, и има за цел да повиши избирателната активност.

"Стремим се да улесним по всякакъв начин избирателите", съобщи представителят на властите в Ориндж каунти Нийл Кели, цитиран от АФП. "Хората обичат удобствата."

Осем електронни машини за гласуване са поставени на паркинг в Санта Ана и хората, които искат да се възползват от нововъдението, трябва само да спрат с автомобила си пред някоя от машините и да протегнат ръка през прозореца, за да натиснат бутона за предпочитания от тях кандидат.

Електронните машини са също на разположение на избирателите, които решат да се регистрират в последния разрешен ден преди изборите. На 4 ноември американците ще гласуват за президент, за обновяване на част от Конгреса и на местни референдуми.