Автоматична междупланетна станция "Чандраян-3" е завършила маневрите в окололунна орбита и се подготвя за последния етап преди кацането на Луната - отделянето на задвижващия и спускаемия модул, съобщи  Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"След приключване на планираните маневри, свързани с полета до Луната, е време да започне подготовката за кацането на автоматичната станция, тъй като задвижващият и спускаемият модул имат отделни мисии", пише ISRO в социалната мрежа Екс (бивш Туитър).

От Индийската организация за космически изследвания допълват, че отделянето на модулите е планирано за 17 август.
По-рано ръководството на ISRO каза, че по план  "Чандраян-3" трябва да кацне на Луната на 23 август.
    
Индийската лунна мисия беше изстреляна на 14 юли. Ако бъде успешна, Индия ще стане четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила кацане на апарат на Луната.

Първи кадри на Луната, заснети от „Чандраян-3“ (ВИДЕО)

"Чандраян-3" е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Първият завърши обиколката си около Луната през 2009 г. Втората лунна мисия на Индия "Чандраян-2" стартира през 2019 г.  Освен извеждането на апарат в орбита, тя включваше и спускане на модула "Викрам". Мисията завърши с неуспех, но орбиталният апарат "Чандраян-2" продължава да обикаля около Луната. Третата мисия включва доставянето на луноход на повърхността й.
 
Елена Христова/БТА