/ iStock/Getty Images
Япония възнамерява през 2022 и 2023 да отправи двама свои астронавти на Международната космическа станция /МКС/, съобщи японският министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коити Хагиуда, цитиран от ТАСС. И двамата астронавти от японското космическо ведомство ще изкарат на орбиталната станция продължително време.

По думите на министъра към МКС през 2020 година ще полети Коити Ваката, а през 2023 г- - Сатоши Фурукава. "Вълнуващо е, че хора от нашето поколение активно участват в овладяването на космоса, заяви Хагиуда. Ние се молим за развитието на космическия отрасъл на нашата страна и за успеха на астронавтите, чиято дейност ще дари хората с една прекрасна мечта", допълни министърът.



Петдесет и седем годишният Коити Ваката е най-опитният японски ветеран, изкарал в космоса рекордните за страната 347 часа. Понастоящем на МКС се намира неговият колега Соити Ногути. На 17 ноември американският космически пилотиран кораб "Дракон" се скачи с МКС, като наред с японския астронавт в екипажа бяха включени американците Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър припомня агенцията.

БТА