/ iStock/Getty Images
Космическият телескоп „Хъбъл“ улови невероятна гледка в небето - съвършеният пример за Пръстена на Айнщайн.

Официалното име на това астрономическо явление е GAL-CLUS-022058s.



Според "Юнивърс Тудей", този феномен, известен още като гравитационна леща, прилича на пръстен от разтопен метал и това е клъстер, в който светлината на изключително далечна галактика огъва много по-близък набор от галактики. Явление, поради което можем да видим обекти, невидими за нас.



Едно от предимствата на гравитационната леща е, че учените могат да изучават далеч по-добре далечни галактики, които не бихме могли да видим по друг начин. Галактиките наблизо действат като естествени космически лещи, извивайки пътеките на светлината благодарение на тяхната гравитация.



Според НАСА, този новооткрит GAL-CLUS-022058 е най-големият Пръстен на Айнщайн, откриван някога в нашата вселена. Той е кръстен на Алберт Айнщайн, тъй като в принципите на неговата Обща теория на относителността е заложено, че такива гравитационни лещи съществуват. Той описва в детайли как гравитацията около масивен обект – като например галактически клъстер или черна дупка, огъва пространството около себе си и отклонява светлинните лъчи. Това води до изкривяване на образа на другата галактика - източника на светлина. За пръв път гравитационна леща е наблюдавана през 1979 г. Откритият от НАСА обект е кръстен SDSS J0146-0929. 

БГНЕС