Художник издаде 35-килограмова книга с творбите си
Художник издаде 35-килограмова книга с творбите си / Guliver/Getty Images

Дейвид Хокни, един от най-известните британски съвременни артисти, си сътрудничи с издателство "Ташен букс", за да публикува 35-килограмова книга с 450 негови творби, съобщава Artprice.

Своеобразната изложба в нестандартен вид ще бъде представена на 18 октомври на Франкфуртския панаир на книгата.

Книгата проследява дългата кариера на Хокни като художник - още от 1953 г., когато е все още ученик в гимназията в родния си град Брадфорд до ден днешен, когато организира мащабни изложби в най-големите галерии по цял свят.

В книгата на практика няма текст - есета от историци на изкуството или претенциозни интерпретации. Това е визуално проучване на творчеството на Хокни, а самият албум започва така: "В една книга като тази не би трябвало да има много текст...". Липсата на текст насърчава хората да разчитат на собствените си очи, а художникът казва "аз мисля, че картините трябва да говорят за себе си".

Цената на изданието е впечатляваща - 1750 паунда. Книгата се издава в ограничен тираж от 10 000 екземпляра, като всеки е номериран и подписан от автора.

Всяка книга се издава със собствена регулируема етажерка, която трябва да допълни усещането у зрителя, че разглежда картините на Хокни в рамките на изложба, която може да посещава всеки ден. Етажерката е проектирана от Марк Нюсън - има крака от полиран алуминий, покрити с боя в любимите цветове на Хокни - червен, жълт и син.

Интересът към Хокни в момента е особено голям. Публикуването на книгата идва в навечерието на голямата ретроспективна изложба, която се подготвя в галерия Tate Britain за месец февруари догодина. Изложбата ще бъде организирана в чест на 80-ия рожден ден на Дейвид Хокни и ще бъде организирана заедно с Културния център Помпиду в Париж и музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк.

Източник: БГНЕС