Хората ставали все по-щастливи
Хората ставали все по-щастливи / снимкa: БГНЕС
Хората от повечето държави са по-щастливи отпреди, показа проучването “Световни ценности” на Института по социални проучвания към университета в Мичиган, предаде “Сайънс блог”, цитиран от БГНЕС. В статистиката влизат 97 страни и 90% от населението на Земята.

През последните 26 години агентите на програмата са запитали над 350 000 души колко са щастливи с помощта на два въпроса. Единият е “Като цяло бихте ли казали, че сте много щастливи, доста щастливи, не много щастливи или нещастни?”. Вторият гласи “Като цяло доколко сте доволни от живота си напоследък?”.

Данните от представителните държавни проучвания, проведени между 1981 и 2007 г., показват, че хората ставали все по-щастливи.

Резултатите показват, че най-щастливата нация са датчаните, а най-нещастната – зимбабвийците. САЩ са на 16-то място веднага след Нова Зеландия. Роналд Ингелхарт, директор на проекта заяви, че повечето бивши комунистически държави показват най-ниски нива на щастие и задоволство, но някои от тях са отчели най-бързия скок в общото чувство за благоденствие. Това са Украйна, следвана от Молдова, Словения и Русия.