Принц Хари и съпругата му Меган разговарят във видеочат с нобелистката за мир Малала Юсафзаи за предизвикателствата пред момичетата за достъпа до образование по време на пандемията, съобщи Асошиейтед прес. Разговорът ще бъде излъчен в YouTube канала и в уебсайта на фонда на 23-годишната активистка в неделя, когато е Международният ден на детето-момиче.



Във видеочата с Малала, внукът на кралица Елизабет Втора и съпругата му обсъждат как пандемията е въздействала диспропорционално върху достъпа до образование на момичетата по света.

Изследване на Фондация Малала установи, че 20 милиона момичета от средното училище няма да се върнат в класните стаи след приключването на пандемията.



Юсафзаи, която бе простреляна в главата заради кампанията си за образование на момичетата в Пакистан, през 2014 г. стана най-младата лауреатка на Нобелова награда. Тя завърши философия, политика и икономика в Оксфорд през месец юни.

Херцогинята на Съсекс Меган, която живее в Калифорния със съпруга си Хари и сина им Арчи, също води кампания за образование на момичетата. Тя говори за равенството между половете на различни форуми, включително и на конференцията на ООН за жените през 2015 г.

През 2011 г. ООН обяви 11 октомври за Международен ден на детето-момиче.

БТА