Грузия праща затворниците си по манастири
Грузия праща затворниците си по манастири / снимка: БГНЕС

Някои от задържаните в грузински затвори може скоро да сменят затворническите униформи с монашески шаячни дрехи, ако влезе в сила проект, който предвижда те да излежават присъдите си в манастири, предаде Франс прес.

Идеята бе оповестена от представители на затворническите власти и религиозните среди. Това би позволило на затворниците "да имат възможността да излежат присъдата си в манастири вместо в места за лишаване от свобода", се казва в изявление на министерството на изпълнението на наказания и юридическата подкрепа, цитирано от БТА.

Кандидатите ще бъдат подбирани от комисия, съставена от представители на главната прокуратура, министерството на изпълнението на наказания и патриаршията на грузинската православна църква.

Проектът се вписва в политиката на правителството, целяща да "либерализира наказателните преследвания и да определи нови методи за обществено реинтегриране" на затворниците.

Той може да помогне и за решаване на проблема със свръхнаселеността на затворите в Грузия, чието население е 4,4 милиона души.