/ ThinkStock/Getty Images
Много хора допускат „груба“ грешка, когато варят картофи, въпреки че това е най-простата операция, пише полският портал Wirtualna Polska.

Най-често хората обливат картофите със студена вода. В резултат на това по време на процеса на готвене те губят повечето си хранителни вещества. По-правилното решение би било да поставите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите едва когато станат меки, съветва авторът на материала.

Пресните картофи (старателно измити или обелени) трябва да се потопят във вряща вода и да се варят на умерен огън 15-20 минути.

Картофите са отличен източник на много витамини
ThinkStock/Getty Images

Старите картофи трябва да се варят с кората, защото всичко най-ценно е под нея. В случай на белене, обелете кората възможно най-тънко. Картофите, предназначени за картофено пюре, трябва да се нарежат на малки парчета, за да се намали времето за готвене.

Във водата, в която се варят картофите, можете да добавите мляко в пропорция от 250 милилитра на литър, масло и лук - тогава зеленчукът ще стане още по-вкусен.

Порталът също така отбелязва, че картофите са отличен източник на витамин С: средно голям кореноплоден зеленчук може да покрие една четвърт от дневните нужди. Освен това, консумирайки картофи, човек получава магнезий, калций, желязо, манган, йод, натрий, сяра.

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав"
ThinkStock/Getty Images

БГНЕС