Госпожо и госпожице били унизителни за жените
Госпожо и госпожице били унизителни за жените / снимкa: Sofia Photo Agency

Ръководството на Европейския парламент предложи на членовете си да се откажат от използването на обръщенията "госпожо" и "госпожице", за да не оскърбяват достойнството на жените, съобщи РБК, цитирано от БГНЕС.

 

"Мис", „мисис", "мадам", "мадмуазел", "сеньора" и "сеньорита" са оскърбителни изрази според новопубликувания памфлет, наречен "полово-неутрален език" (Gender neutral language). Членовете на парламента трябва да наричат колежките си и жените въобще само по имена, избягвайки думи, които могат да покажат семейния им статус. Сред другите мерки са и заменянето на думи, съдържащи корена "мъж" с "неутрални аналози". Така например спортистите от спортсмени трябва да станат просто атлети, политиците - политически деятели. Професии като стюардеса, полицай, пожарникар, продавач и други подобни също не се препоръчват. Не е изказано недоволство само от думата "акушерка" и "сервитьорка", тъй като съществува и мъжкият вариант "сервитьор" и "акушер".

 

Повечето парламентаристи сметнаха брошурата за демонстрация на "политически коректна лудост", а Филип Бребърн от Консервативната партия го определи като "разхищение на парите на данъкоплатците" и обеща да не използва нито едно от предложенията.