Френският филм „Между стените” грабна Златната палма
Френският филм „Между стените” грабна Златната палма / снимки: БГНЕС

Френският филм ”Между стените”, разказващ за трудния живот на парижките ученици, спечели Златна палма на 61-вия Международен кинофестивал в Кан, съобщава Би Би Си.

Международното жури, начело с холивудския актьор и режисьор Шон Пен, обяви своето решение на церемонията по закриването на кинофестивала в Кан.

Филмът „Между стените” на режисьора Лоран Канте е образец на съвременния документално-художествен стил. Сюжетът на лентата се развива в класните стаи, където младият преподавател Франсоа преди началото на учебната година беседва със своите питомци.

В разговорите на учителя по френски с тинейджърите в трудна възраст като в огледало се отразява социалната драма на съвременния френски живот. „Ние искахме да заснемем филм за съвременното френско общество, сложно, разнолико и многообразно”, заяви носителят на Златната палма, който получи наградата си от големия американски актьор Робърт де Ниро.

Наградата Гран-при на фестивала получи италианската лента „Гомора” на Матео Гароне. Действието на филма се развива в Неапол и тя разказва за италианската мафия.
Френският филм Между стените грабна Златната палма
netinfo

С наградата за най-добър сценарий бе отличен белгийският филм "Мълчанието на Лорна" на братя Дарден. Турчинът Нури Билге Джейлан спечели наградата за най-добра режисура за своята семейна драма „Трите маймуни”. Джейлан, който вече е печелил редица награди, е смятан за един от най-характерните режисьори на това десетилетие. „Трите маймуни”, трагедия, чийто сюжет се върти около ревността, е третото му участие в състезанието в Кан. Лентата бе фаворит на критиката.

Френският филм Между стените грабна Златната палма
netinfo
Наградата Златна кинокамера бе връчена на британския режисьор Стив Маккуин за филма „Глад”, разказващ за последните два месеца от живота на член на Ирландската републиканска армия, който обявява гладна стачка в затвора. Наградата за най-добра мъжка роля грабна Бенисио дел Торо. Роденият в Пуерто Рико и често сравняван с Брад Пит актьор спечели наградата за ролята си на „Че” Гевера в едноименния филм на Стивън Содърбърг, посветен на героя революционер. „Искам да посветя това на самия Че Гевара”, каза той. 41-годишният Дел Торо се превъплъщава в образа на Че в лента с времетраене над 4 часа. „Че” разказва за два епизода от живота на революционера легенда: първият, от края на 50-те години на миналия век, когато Че и Фидел
Френският филм Между стените грабна Златната палма
netinfo
Кастро свалят кубинския диктатор Батиста; вторият, неудачният опит на Че да изнесе кубинската революция в Боливия. Дел Торо получи „Оскар” за играта си във филма „Трафик”, който също бе режисиран от Содърбърг. 

Бразилката Сандра Корвелони бе отличена за най-добра актриса за ролята си във филма "Linha de passe" на Валтер Салеш и Даниела Томас. Френската актриса Катрин Деньов и американският актьор и режисьор Клинт Истууд получиха специалните награди за цялостно творчество. Тази година журито реши те да бъдат две.