Присъствието на телевизия или радио на заден фон, докато детето си играе спокойно, може да има неблагоприятен ефект върху най-малките, категорична е Александрина Георгиева, експерт по дигитално благосъстояние, която гостува в „Ох, на мама! Podcast”.

Как влияе фоновият шум? Вижте:

Какво се случва с играта?

За малкото дете играта и опознаването на околната среда е от съществено значение. Чрез изследване и концентрация върху заниманието, то получава информация за различни обекти и се научава как да я използва по адекватен начин в ежедневието. По този начин малкото учи.

Научни изследвания показват, че фоновата телевизия може да повлияе на времето, в което детето се фокусира върху едно занимание. Учените наблюдават как малките сменят по-често играчките и не могат да се потопят в заниманието си за дълго време. Основна причина за това е непостоянството на звучите, които ангажират мозъка и го разсейват.

Как се отразява на комуникацията?

Малките деца се учат да говорят чрез двупосочни разговори с нас, техните родители. Колкото по-често малките са въвлечени в жива комуникация, толкова по-бързо те усвояват това важно умение.

С все по-голямото навлизане на технологиите, в семейството общуваме по-малко. Това е особено валидно, когато у дома е пуснат телевизора на заден фон, защото няма тишина, която да бъде запълвана. Едно изследване, в което участват бебета и родители, показва, че фоновата телевизия повлиява значително качествено и количествено комуникацията помежду ни. Говорим си по-рядко и за по-кратко време. Само едно от негативните последствия от това е, че се превръща в нова “норма” деца на 4 години все още да не могат да говорят разбираемо.

Песнички на заден фон?

Тиха фонова музика може да действа успокояващо и да подготви детето за важно занимание или сън, докато силна динамична песен може да превъзбуди нервната му система. В моменти, когато детето има нужда да се концентрира, е по-добре да изберем по-монотонна и спокойна фонова музика.