/ Guliver/Getty Images
Международният фестивал на анимационните филми в Анеси - водещото световно събитие в този сектор, представи първите кадри от "Спайдър-мен: В Спайди-вселената 2" и обяви рекорден брой акредитации, което е знак за жизнеността на този филмов жанр, съобщи АФП.
Фестивалът продължава до събота във френския град близо до швейцарската граница.

За присъственото издание тази година са се акредитирали 13 000 души от 100 държави, с 5 процента  повече от 2019 г. "Този рекорд " е в унисон с бума на анимацията в световен мащаб", каза директорът на фестивала Микаел Мартин.

Този брой е достигнат въпреки отсъствието на китайските професионалисти, които бяха възпрепятствани от пандемията от COVID-19, и на руснаците, които преди държаха един от основните павилиони на филмовия пазар, но сега официална делегация не беше поканена заради нахлуването в Украйна.
За разлика от тях има няколко украински специалисти, а Малави, Таджикистан и Узбекистан участват за първи път.

Преди премиерната прожекция на "Миньоните 2" в понеделник вечерта, фестивалът се оживи с представянето на първите кадри от новия "Спайдър-мен" една година преди световната му премиера. Разкрито беше името на "суперзлодея" във филма -  "Петното", "с тяло, покрито с точки като петна от мастило", които той може да използва за пътуване между вселените или като оръжие. В оригиналната версия го озвучава американският актьор Джейсън Шуорцман

След като през 2019 г. "Спайдър-мен: В Спайди-вселената" получи "Оскар" за най-добър анимационен филм, "Сони" обещава още повече визуални ефекти, възможно най-много техники за 2D и 3D анимация и различни графични стилове. Общо във филма ще се появят 240 нови герои в шест паралелни вселени.
Фестивалът в Анеси ще приключи в събота с връчването на награда "Златен кристал" на най-добрия филм в конкурса.
БТА