Невероятният Спайдър-мен вилнее в САЩ и Канада
Невероятният Спайдър-мен вилнее в САЩ и Канада / Guliver/Getty Images

Невероятният Спайдър-мен 2" (The Amazing Spider-Man 2) е новият лидер в северноамериканския боксофис тази седмица, след като спечели 91,6 млн. долара през дебютния си уикенд на екран. В новия филм за Спайдър-мен Питър Паркър (Андрю Гарфилд) се изправя срещу нов враг, много по-могъщ от самия него - Електро, изигран от Джейми Фокс. В епичната лента участват и Ема Стоун, Крис Купър, Шейлийн Удли, Дейн Дехаан и други.

На второ място остана лидерът от миналата седмица - „Отмъщение по женски" (The Other Woman), който спечели 14,4 млн. долара през уикенда и общо 47,6 милиона за две седмици прожекции в САЩ и Канада. В комедията на режисьора Ник Касаветис Камерън Диас се превъплъщава в образа на красива и уверена в себе си жена, която открива, че на пръв поглед перфектния й приятел (в ролята Николай Костър-Уалдау) е всъщност женен и дори се среща тайно с няколко други жени. След като се запознава със съпругата му (Лесли Ман), двете жени изготвят план с който се надяват да отмъстят на мъжа, който ги лъгал толкова много време. Главните роли в комедията са поверени на Камерън Диас, Лесли Ман, Кейт Ъптън, Николай Костър-Уалдау, Тейлър Кини, Ники Минаж.

СНИМКИ: Три звездни красавици демонстрират „Отмъщение по женски"

На трето място и тази седмица е „Раят съществува" (Heaven Is for Real) с 8,6 млн. долара приходи от уикенда и общо 65,5 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата, вдъхновена от истински случай, разказва историята на баща и неговия син, който твърди, че по време на тежка операция за спасяването на живота му е посетил Рая. Таткото, в чиято роля влиза носителят на Оскар Грег Киниър, се опитва да убеди света в твърденията на невръстния си син, който разкрива детайли за събития, които са се случили преди неговото раждане.

На четвърто място е „Завръщането на първия отмъстител" (Captain America: The Winter Soldier) със 7,8 млн. долара приходи от уикенда и общо 237,2 милиона за пет седмици на екран. Сюжетът на лентата на Marvel проследява живота на Стив Роджърс, известен още като Капитан Америка, който се опитва да се приспособи към съвременния свят. След атаката срещу негов колега в ЩИТ той се обединява с Черната вдовица, за да спаси света от нова заплаха - агент на СССР с кодовото име Зимния войник (Winter Soldier). Епичната лента е с участието на Крис Еванс, Скарлет Йохансон, Самюел Л. Джаксън, Робърт Редфорд, Себастиан Стан, Антъни Маки, Коби Слълдърс, Емили ВанКамп, Хейли Атуел.

СНИМКИ: Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител в Холивуд

В средата на северноамериканския боксофис тази седмица е анимацията „Рио 2" (Rio 2) със 7,7 млн. долара приходи от уикенда и общо 106,6 милиона за четири седмици на екран в Северна Америка. В новия филм Блу и Джуъл отиват в джунглата на Амазонка, където се установяват с трите си деца. Блу отново кръстосва клюн с отмъстителния и подъл Найджъл и се изправя срещу най-страховития си противник на всички времена - своя тъст. „Рио 2" е със звездните гласове на Джеси Айзенбърг, Ан Хатауей, Джейми Фокс, Анди Гарсия, Криситн Ченуът, Лесли Ман, Бруно Марс, Трейси Морган.

На шесто място е екшън лентата „Престъпно предградие" (Brick Mansions), римейк на култовия френски екшън "Предградие 13". Лентата с участието на покойния Пол Уокър, Давид Бел, рапъра RZA спечели 3,7 млн. долара през уикенда и общо 15,6 милиона за две седмици на екран в САЩ и Канада. Сценаристът на оригинала Люк Бесон се заема със задачата да пренесе действието от гетата на Париж в Детройт. Неспособна да контролира престъпността в Детройт, местната полиция построява колосална стена около квартала, в който живеят най-опасните престъпници в града. Главни действащи лица в екшъна са полицаят Деймиън (Пол Уокър и Лино (Давид Бел), з акойто всеки ден е борба за почтен живот.

На седмо място остана „Дивергенти" (Divergent) с 2,2 млн. долара приходи от уикенда и общо 142,7 милиона за седем седмици на екран. Екшън приключението по поредицата бестселъри на Вероника Рот разказва историята на свят, в който хората са разделени на различни фракции въз основа на човешките добродетели. В този свят обаче съществуват и Дивергенти, които са различни и никога не могат да станат част от определена група. Лентата е с участието на Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Кейт Уинслет, Маги Кю, Ашли Джъд, Зоуи Кравиц.

СНИМКИ: Дивергенти в Лос Анджелис

На осмо място е хорър лентата „Тихите" (The Quiet Ones), който спечели 2 млн. долара през уикенда и общо 6,8 милиона за две седмици на екран в Северна Америка. Сюжетът на филма е фокусиран върху група студенти, които получават задача да създадат полтъргайст, като за целта използват съзнанието на болна и психично нестабилна млада жена. Сред звездите на „Тихите" са Сам Клафлин, Джаред Харис, Ерин Ричардс, Рори Флек-Бърн.

Девети остана „Гранд Хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) с 1,8 млн. долара приходи от уикенда и 51,5 милиона за девет седмици на екран. Лентата разказва за приключенията на легендарен портиер в известен европейски хотел и е участието на Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Ф. Мъри Ейбрахам, Харви Кайтел, Джуд Лоу, Бил Мъри, Едуард Нортън, Тилда Суинтън.

Топ десет в северноамериканския боксофис завършва „Бог не е мъртъв" (God's Not Dead), който спечели 1,8 млн. долара през уикенда и общо 55,6 милиона за седем седмици на екран. Поучителната християнска история за вярата, себеоткриването и опитите на един млад мъж да защити религиозните си виждания е с участието на Уили Робъртсън, Дейвид А. Р. Уайт, Шейн Харпър, Кевин Сорбо, Кори Робъртсън и Марко Кан.