Европейките живеят по-дълго от мъжете
Европейките живеят по-дълго от мъжете / Sofia Photo Agency
Средната продължителност на живота на европейките се е увеличила, но те все по-често стават зависими от алкохола и цигарите, всяка четвърта става жертва на домашно насилие, се казва в доклад на италианското министерство на здравеопазването.

Жените в момента са 52% от населението в страните от Европейския съюз, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АМИ-ТАСС. Продължителността на живота им достига 80 години, което е с 6 години повече, отколкото на мъжете. Броят на разводите се е утроил, брачната възраст се е вдигнала. Европейките също раждат по-късно. През последните пет години се наблюдава увеличаване на женската заетост, но в различна степен: с 70% на север и с 40% на юг. Броят на жените пушачки е около 25% и продължава да се увеличава.

Сред най-честите причини за смъртността сред представителките на слабия пол са сърдечно-съдовите заболявания (40%), онкологичните (25%), респираторните (5%), самоубийствата и нещастните случаи (5%). Жените до 30 години най-често умират в резултат на пътни произшествия, от 30-35 се самоубиват, от 35-65 умират от рак, над 65 години - от сърдечно-съдови заболявания.