Ето защо се наспиваме най-добре във вторник през нощта
Ето защо се наспиваме най-добре във вторник през нощта / ThinkStock/Getty Images

Хората се наспиват най-добре във вторник през нощта, защото тогава сънят им не се прекъсва от ефекта на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни, съобщи в. "Дейли мейл".

До какво води липсата на сън при жените?

Сънят през нощта във вторник не е най-дългият, но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5000 души, направен по поръчка на компанията "Оптима-лайф". Те са проследявани многократно през три последователни дни десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят.

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се със спадане на кръвното налягане и хормоните на стреса и промяна в начина, по който тупти сърцето.

При стрес сърдечният пулс е на редовни интервали. В спокойно състояние сърцето редува бърз и бавен ритъм.

Как правилно да наваксваме със съня?

Само 48 процента от съня в събота през нощта и 48,7 процента в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1 процента във вторник. В понеделник хората също си почиват добре - 54,6 процента от съня ободрява. "Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите", твърди Саймън Шепърд от компанията "Оптима-лайф", която е дистрибутор на сърдечни монитори. "Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре".

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Данните показват, че жените спят по-дълго - средно 8 и 34 минути на нощ, но мъжете спят по-дълбоко, макар и с 11 минути по-малко от жените. Възстановяващ ефект обаче има само 49 процента от съня на дамите, при 54,5 процента при господата.

Когато жените са стресирани, това се отразява на съня им. Те обикновено се напрягат повече, защото трябва да съчетават работа и майчинство. Месечният хормонален цикъл също се отразява на съня.

Източник: БТА