Елизабет Втора ще огледа може би за последно своите земи накрай света
Елизабет Втора ще огледа може би за последно своите земи накрай света / снимки: Reuters

Тълпи от деца, развяващи австралийски знамена, приветстваха в Канбера, Австралия британската кралица Елизабет Втора и съпруга й принц Филип, предаде Асошиейтед прес. Австралийската министър-председателка Джулия Гилърд и генерал-губернаторката Куентин Брайс посрещнаха височайшите гости, в чест на които бяха изстреляни 21 топовни салюта.

Управляващата Лейбъристка партия иска британският монарх да бъде заменен от президент, който да бъде държавен глава на Австралия. Гилърд обаче изрази мнение, че дебатите за това дали Австралия да стане република няма да помрачат 10-дневното посещение на кралицата.

"Докато кралицата е тук в Австралия, австралийците няма да се занимават с друго, освен да се радват и да празнуват за нейното присъствие тук", каза министър-председателката няколко часа преди пристигането на Елизабет Втора. "Смятам, че тя е доста уважавана от австралийците, и мисля, че ще бъде изключително топло приета от мига, в който стъпи на австралийска земя", заяви Гилърд.

Елизабет Втора ще огледа може би за последно своите земи накрай света
netinfo

През 1999 г. австралийците отхвърлиха на референдум предложение Австралия да стане република. Придружена от съпруга си - 90-годишния принц Филип, Елизабет Втора ще разгледа изложба на цветя в Канбера, ще открие среща на върха на Общността на нациите, ще плава с кораб по река Брисбейн и ще участва в барбекю, организирано в Пърт, предава БТА. "Хората искат да видят кралицата за последен път", заявява Филип Бенуел от Лигата на австралийските монархисти. "Възбудата и очакванията" според него са повече, отколкото при предишни визити на Елизабет Втора.

Коментатори предполагат, че това ще бъде последното й посещение в Австралия, като се има предвид напредналата й възраст и огромното разстояние, което тя трябва да пропътува, за да стигне дотам.

Бившият прессекретар на Елизабет Втора Дики Арбитър обаче изтъкна като пример майка й, която посети Канада, когато беше на над 90 години.

"Когато става дума за кралицата, никога не бива да казвате "последно"; никога не казвайте "никога", заяви той в интервю за австралийския в. "Канбера таймс".

Повече снимки от посещението може да видите ТУК