Джулиан Мур получи Оскар за „Все още Алис”
Джулиан Мур получи Оскар за „Все още Алис” / снимка: Guliver/Getty Images

Наградата "Оскар" за най-добра актриса беше присъдена на Джулиан Мур за болна от Алцхаймер "Все още Алис". Отличието й бе връчено от Матю Макконъхи.

Вижте в снимки най-бляскавата церемония в света на шоубизнеса

Вижте най-големите звезди на Холивуд по червения килим на наградите Оскар

В категорията най-добра актриса бяха номинирани също Марион Котийар за "Два дни, една нощ", Фелисити Джоунс за "Теорията на всичко", Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом" и Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото".

Американската актриса Джулиан Мур се появява на бял свят на 3 декември 1960 г. във Файетвил. Характерната й червена коса е символ на келтските й корени - майка й е шотландка, а баща й, който е американски военен съдия, е с ирландски и германски произход. Родена в Северна Каролина с името Джули Ан Смит, заради работата на баща си тя прекарва детството си в различни краища на света - от Аляска до Пакистан, от Германия до Америка.

"От малка трябваше да се науча да съм актриса - казва звездата в интервю. - Живяла съм в 23 различни държави, ходила съм в 14 училища, приятелствата ми струваха скъпо. Не е нещо, което препоръчвам, но ме е направило такава, каквато съм. На всичко отгоре бях хлапето с цайсите, бях ниска, закръглена и луничава. Благодаря на Бога за контактните лещи и личните треньори! И за диетите, които мразя ужасно."

Джулиан Мур признава, че не е имала намерение да се занимава с актьорство. Искала да стане лекар или адвокат, но след това записва театрално изкуство в Бостънския университет. Когато започва работа като актриса, се пробва за кратко на театралната сцена, но скоро се пренасочва към телевизията и сапунените сериали. Три години играе в "Докато свят светува". Следва поредица от запомнящи с филми. През 1998 г. е номинирана за "Оскар" за ролята си в "Буги нощи". Следват още номинации за "Краят на аферата" с Ралф Файнс, "Далеч от Рая" и "Часовете".

В "Ханибал" - продължението на "Мълчанието на агнетата", тя влиза в образа на агента от ФБР Кларис Старлинг, а в "Децата са добре" заедно с Анет Бенинг пресъздават живота на хомосексуална двойка, чиито деца търсят биологичния си баща. Мур е написала три детски книжки за героиня на име Луничавата Ягодка и е посланик за Америка на организацията "Спасете децата".

"Кариерата ми не беше особено предвидима. Винаги съм се развивала по-късно от другите. Научих се да плувам на 26, а да шофирам на 27. Родих първото си дете на 37, а след като прехвърлих 45, започнах да пиша детски книжки. Разбрах какво искам от живота чак в средата на 30-те си години, така че, предполагам, че хубавите неща се случват на тези, които чакат" - споделя актрисата.

След четири номинации Мур дочака и "Оскар".

През последните 20 години с престижната статуетка "Оскар" в категорията най-добра актриса Американската академия за кинематографично изкуство и наука отличи:

2014 г. - Джулиан Мур за "Все още Алис"

2013 г. - Кейт Бланшет за "Син жасмин"

2012 - Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста"

2011 г. - Мерил Стрийп за "Желязната лейди"

2010 г. - Натали Портман - "Черният лебед"

2009 г. - Сандра Бълок - "Сляпата страна"

2008 г. - Кейт Уинслет - "Четецът"

2007 г. - Марион Котийар - "Едит Пиаф: Животът в розово"

2006 г. - Хелън Мирън - "Кралицата"

2005 г. - Рийз Уидърспуун - "Да преминеш линията"

2004 г. - Хилари Суонк - "Момиче за милиони"

2003 г. - Чарлийз Терон - "Чудовище"

2002 г. - Никол Кидман -"Часовете"

2001 г. - Холи Бери - "Балът на чудовищата"

2000 г. - Джулия Робъртс - "Ерин Брокович"

1999 г. - Хилари Суонк - "Маомичетата не плачат"

1998 г. - Гуинет Полтроу - "Влюбеният Шекспир"

1997 г. - Хелън Хънт - "Колкото - толкова"

1996 г. - Франсиз Макдорманд - "Фарго"

1995 г. - Сюзън Сарандън - "Осъденият на смърт идва"

1994 г. - Джесика Ланг - "Синьо небе"

1993 г. - Холи Хънтър - "Пианото"

1992 г. - Ема Томпсън - "Хауардс енд"

1991 г. - Джоди Фостър - "Мълчанието на агнетата"

1990 г. - Кейт Бейтс - "Мизъри"

Източник: БТА