Джоузеф Робинет Байдън младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрентън, щата Пенсилвания.

Работи за кратко като адвокат, преди да се насочи към политиката. Eдва на 30-годишна възраст, е избран за сенатор и става петият най-млад американски сенатор в историята, както и най-дългогодишният сенатор в Делауеър. А сега вероятно Джо Байдън ще бъде 46-ият президент на страната. Вижте още в канала "Портретъ" във vbox7:

Точно когато всички най-смели мечти на Байдън започват да се сбъдват, в живота му се случва най-опустошителната трагедия.

Седмица преди Коледа през 1972 г. съпругата му Нийла Хънтър и трите му деца преживяват ужасна автомобилна катастрофа. В инцидента загива жена му и дъщеря му Наоми, а двамата му синове - Бо и Хънтър за тежко ранени, но оцеляват.

През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщеря - Ашли, родена през 1981 г.

Дъщерята на новия президент на САЩ - Ашли Байдън
Gulliver/Getty Images

През 1988 година самият Байдън се подлага на тежка операция заради мозъчна аневризма.

Джо Байдън и Джил Байдън
Guliver/Getty Images

Трагедиите в живота му продължават, когато през 2015 г. първородният му син - Джоузеф "Бо" Байдън, почива на 47-годишна възраст от тумор в мозъка.

Неговата президентска кампания през 2008 г. така и не набира скорост, но номинираният от Демократическата партия Барак Обама го избира за свой заместник, а Байдън продължава да изпълнява два мандата, като 47-и вицепрезидент на САЩ. През 2017 г., в края на администрацията си, Обама връчва на Байдън президентския медал за свобода.

Джил Байдън - жената на новият президент на САЩ - Джо Байдън
Gulliver/Getty Images

Към днешна дата Байдън е на 77 години. А когато през януари встъпи в длъжност, вече ще е навършил 78, което го прави най-възрастния президент в историята на САЩ. Той е със 79 дни по-възрастен от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден.