/ iStock/Getty Images
Според изследователи две последователни нощи с нарушен сън са достатъчни, за да се почувстваме с години по-възрастни, а постоянният и спокоен сън е ключов фактор, който помага да не усещаме истинската си възраст.

Психолози от Швеция установиха, че доброволците са се чувствали средно с повече от четири години по-възрастни, когато са били ограничени до само четири часа сън в продължение на две последователни нощи, като някои от тях твърдят, че сънливостта ги е накарала да се чувстват с десетилетия по-възрастни.

Обратното се наблюдава, когато на хората е позволено да останат в леглото девет часа, макар че ефектът е по-скромен, като участниците в проучването твърдят, че след достатъчно почивка се чувстват по-млади от реалната си възраст.

"Сънят оказва голямо влияние върху това на колко години се чувствате и това не се отнася само до дългосрочните ви навици за сън", казва д-р Леони Балтер, психоневроимунолог от Института Каролинска в Стокхолм и основен автор на проучването. "Дори когато спите по-малко само две нощи, това оказва реално влияние върху начина, по който се чувствате".

Освен че се чувствате по-немощни, представата за това, че сте с много години по-възрастни, може да повлияе на здравето на хората, казва Балтър. Това насърчава нездравословното хранене, намалява физическите упражнения и прави хората по-малко склонни да общуват и да се ангажират с нови преживявания.

Ген за „лош сън“ обрича на безсъние през целия живот

Изследователите провеждат две проучвания. В първото 429 души на възраст от 18 до 70 години отговарят на въпроси за това на колко години се чувстват и колко нощи, ако има такива, са спали лошо през последния месец. Тяхната сънливост също е оценена по стандартна скала, използвана в психологическите изследвания.

Учените установяват, че за всеки ден на лош сън доброволците са се чувствали средно с три месеца по-възрастни, докато тези, които не са съобщили за безсънни нощи през предходния месец, са се чувствали средно с почти шест години по-млади от истинската си възраст. Не е ясно обаче дали лошият сън кара хората да се чувстват по-възрастни или обратното.

При второто проучване изследователите са попитали 186 доброволци на възраст от 18 до 46 години колко стари се чувстват след две нощи на пълноценен сън, в които са оставали в леглото по девет часа всяка нощ, и две нощи, в които са спали само по четири часа на нощ.

След две нощи на ограничен сън участниците се чувствали средно с 4,44 години по-възрастни, отколкото когато са спали добре. Не е изненадващо, че усещането за старост е свързано с липсата на сън.

"Ако искате да се чувствате млади, най-важното нещо е да се погрижите за съня си", казва Балтър.

В статията си в "Proceedings of the Royal Society B" психолозите описват разликите в реакциите на хората при загуба на сън в зависимост от това дали са активни сутрин, хора които се събуждат и си лягат рано, или т.нар "сови" - хора, които стават късно и си лягат късно. Вторите обикновено се чувстват по-стари от реалната си възраст, дори след като са се наспали достатъчно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС