Древният Помпей ще има нов музей
Древният Помпей ще има нов музей / netinfo

Музей за 12 000 експоната, включително мозайки и статуи, ще бъде построен в Помпей, заяви Ренато Профили, който ръководи италианската програма за спасяването на античния град, заличен от вулкана Везувий в І век. Изграждането на новия музей е част от програмата по спасяване, уточни агенция АНСА. В момента всички древни паметници и находки се съхраняват в Националния археологически музей в Неапол.

Реставрацията в Помпей е преминала във втора фаза, след приключването на която за зрителите ще бъдат достъпни три пъти повече древноримски домове и вили, отколкото днес.

Италианското правителство обяви извънредно положение в Помпей през лятото на тази година, признавайки, че състоянието на една от най-посещаваните забележителности в страната е катастрофално. Например, около 1500 антични домове са обявени за опасни за посещение и бяха напълно затворени за туристи.

Първата фаза от извънредната програма за реставрация вече е приключила. В края на ноември ще бъде открит нов вход, а също така е завършило укрепването на стените и ремонта на 19 вили и 22 фонтана.