/ БГНЕС
Откакто движението „Black Lives Matter“ набра скорост по-рано тази година, може би сте забелязали някои промени в началните надписи на по-стари филми и телевизионни предавания, предупреждавайки за сцени и герои, които днес се считат за откровено расистки и предубедени.

И ето че сега Disney+ също става част от това движение със собствени предупреждения за расизъм към някои от най-добрите си продукти, с надеждата, че зрителите ще могат да се поучат от тяхното „вредно въздействие“.

Първоначално Дисни предупреждаваше във филми като „Аристокотки“, че „тази програма може да съдържа остарели културни изображения“, цитира порталът Тила. Но сега каналът промени предупреждението си за филми като „Питър Пан“, „Книгата за джунглата“ и „Дъмбо“, след като общественици го обвиниха, че се опитва да „прикрие“ истинското въздействие на расизма, заложен във филмите му.

Новото предупреждение гласи: „Тази програма включва негативни кадри и/или злоупотреба с хора или култури“.

Дисни обяснява контекста около част от противоречивото съдържание - например котката с "жълто лице", която свири на пиано с пръчици през 1970 г. във филма „Аристокотки“ и препратката към индианците като "червенокожи" във филма от 1953 г. "Питър Пан" - с фактът, че Петър и изгубените момчета танцуват с шапки, което се смята за „форма на подигравка и присвояване на културата и образите на местните народи“. Героят на Крал Луи в „Книга за джунглата“, маймуна с лоши езикови умения, който пее в стил джаз и е показан като мързелив, е критикуван като расистка карикатура на афроамериканците.

Някои филми като „Песен на юга“ изобщо не са достъпни за гледане в Disney+ поради опасения за расизъм.
БГНЕС