Аляска
Аляска / iStock/Getty Images
Палеонтолози откриха вкаменелости, които по безспорен начин подкрепят теорията, че динозаврите са живели и са се размножавали и на територията на сегашната Аляска. Това съобщи New York Post.

Група учени, водени от Алфио Алесандро Чиаренца от Imperial College London, открили в северната част на Аляска фрагмент от челюстта на млад динозавър от семейство дромеозаври, които били хищници. Откритието помогнало на учените да стигнат до извода, че животното било родено в близост до мястото на находката.

Откриха дребен прародител на динозаврите

„Има места, нва които останките от динозаври са толкова широко разпространени, че в повечето случаи намерените костни фрагменти вече не носят никаква научна информация. Тази находка, обаче, е изключително ценна", казва Чиаренца.

Възрастта на намерената кост се изчислява на около 70 милиона години, и е около 14 милиметра голяма.

Въпреки находката учените в екипа спорят дали динозаврите са живели в северните райони целогодишно, или са ги използвали за миграция. Резултатите от изследването подтикват учените да смятат, че динозаврите са се чувствали добре на студения климат, и вероятно той е бил доста благоприятен за размножаването им.
БГНЕС