Детски лекар от Каварна предизвиква историците със свой прочит на Боиловия надпис
Детски лекар от Каварна предизвиква историците със свой прочит на Боиловия надпис / снимка: DarikNews.bg, Дарик Добрич

Нов прочит на известния „Боилов надпис" направи детски лекар от Каварна. Д-р Хамза Велиев предлага своя хипотеза за написаното, като оспорва направените досега преводи от световноизвестни учени - лингвисти. Историята и разчитането на прабългарски надписи е негово хоби, с което се занимава още от 1984 година.

Боиловият надпис е гравиран в малък тас за вино от намереното златно съкровище в Наги Сант Миклош през 1799 г. Съкровището се съхранява в момента във Виена, копие от него има и в България.

Версията на д-р Велиев е коренно различна от досега известните. Според него надписът е написан на късен българо-алански език и гласи: „Тас на Буйил Жупан, да го вдигне тогава Бутаул Жупан, когато с крини го умножи и когато направи корона".

Въз основа на написаното, докторът прави заключението, че сме народ от българи и алани в неделима спойка, идваме от центъра на света - от полите на Имеон, Тян Шян и Памир, били сме вярващи християни и герои, които при победи са пиели от златни съдове. Тъй като почти всички думи в надписа са старобългарски, напълно основателни са нашите законни претенции към съкровището, смята още д-р Велиев.