/ БГНЕС, архив
Бившата звезда на американския баскетбол Денис Родман пристигна в Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Преди да отпътува от летището в Пекин, той заяви, че просто се опитва да отвори врата със Северна Корея и че президентът Доналд Тръмп би бил доволен от мисията му:
 
"Сигурен съм, че той (Доналд Тръмп) е доста доволен от факта ,че съм тук, опитвайки се да постигна нещо, което е нужно и на двама ни".

Денис Родман е съгласен да се размени със задържан в Северна Корея американец

На въпроса дали ще разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за съдбата на неколцината задържани от Пхенян американци, Родман отговори: "Това не е моята цел точно сега".
Родман, който няколко пъти е посещавал Северна Корея, и този път беше придружаван от професор Джоузеф Търуилигър.
 
Родман получи топло посрещане при четирите си предишни посещения в Северна Корея от 2013 г. насам. Представител на правителството в Пхенян заяви, че той ще остане там до събота.

Денис Родман: Обичам Ким Чен-ун
 
Зам. държавният секретар на САЩ Томас Шанън, който е на посещение в Токио, заяви в отговор на въпроси на репортери, че Родман отива в Пхенян като частно лице и напомни за предупреждението на Държавния департамент за риска от пътуванията на американци до Северна Корея.

"Знаем за посещението му. Пожелаваме му всичко добро, но ние сме издали препоръки, съветвайки американскте граждани да не посещават Северна Корея в интерес на собствената си безопасност", каза дипломатът.

Родман съобщи в Twitter, че пътуването му е спонсорирано от Поткойн, една от нарастващия брой кибервалути, използвани за купуване и продажба на марихуана на легалния пазар и на летището в Пекин беше облечен със спортна тениска с нейна реклама. Северна Корея има репутация в социалните медии и британските таблоиди като "рай на марихуаната" и може би дори "новият Амстердам" като водеща дестинация на марихуановия туризъм. Но твърдението ,че марихуаната е легална в комунистическата страна не е вярно - наказателният кодекс го посочва като контролирана субстанция в същата категория като кокаина и хероина, напомня АП.
БТА