Денис Родман е съгласен да се размени със задържан в Северна Корея американец
Денис Родман е съгласен да се размени със задържан в Северна Корея американец / снимка: БГНЕС, архив

Бившата баскетболна звезда Денис Родман заяви днес, че е съгласен да се смени с Кенет Бе, затворения в Северна Корея американски мисионер, следващия път, когато посети своя приятел, севернокорейския диктатор Ким Чен-ун, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Родман даде интервю за Си Ен Ен от клиниката за рехабилитация в района на Ню Йорк, където се намира. Той заяви, че изпитва съчувствие към семейството на мисионера. По-рано този месец бившата баскетболна звезда заяви в друго интервю, че Бе сигурно е заслужил да бъде затворен.

Родман, който е посещавал КНДР четири пъти, каза, че не е знаел нищо за случая на Бе, когато го е споменал за първи път и добави, че и сега не знае кой знае колко.

"Аз изпитвам съчувствие - не искам никой в никоя страна или където и да е по света да бъде заложник за нещо, което може би е направил или не", се казва в интервюто. "Бих направил всичко, ако кажат: "Ще вземем Денис Родман и ще пуснем Кенет Бе", знаете ли какво? Ще го направя веднага. Вземете ме. Ще го направя".

Освен това той предложи да заведе в Северна Корея журналиста, който го интервюира.

Кенет Бе беше задържан в Северна Корея през 2012 година, докато водеше туристическа група, и осъден на 15 години принудителен труд за подривна дейност.

През януари бившият баскетболист от Ен Би Ей Денис Родман отведе свои колеги за демонстративна игра в КНДР, пя "Честит рожден ден" на празника за 31-вия рожден ден на Ким Чен-ун и го нарече свой най-добър приятел и велик лидер.