Мастодонт
Мастодонт / БГНЕС, архив
Три деца се натъкнаха на челюст на мастодонт по време на разходка край селцето Бовин на брега на река Мисисипи, съобщава сайтът Лайв сайънс, цитиран от БТА.

Сензационна находка в Бавария: Странни пришълки от Балканите
 

Откритието станало по време на пролетната ваканция на хлапетата. Дванадесет годишният Кейд Селърс, 10-годишният му брат Шон и 8-годишният им братовчед Майкъл отначало помислили находката за дънер от дърво. Но като го разгледали по-внимателно, установили, че по него има зъби. Опитали се да повдигнат предмета, но той се оказал прекалено тежък за тях. Децата разказали за находката на родителите си и баща им по-късно я отнесъл в природонаучния музей на щата Мисисипи.

Откриха татуировки на 5000 години на мумии в Египет
 
Палеонтологът Джордж Филипс проучил внимателно челюстта и установил, че тя е принадлежала на доста зрял мастодонт и се оказала долен ляв фрагмент от костта. Ученият изтъкнал, че тази част на подобен бозайник се открива твърде рядко.

Мастодонтите са древни хоботни бозайници, които са обитавали територията на цялата планета. Те се отличавали от мамутите и слоновете по устройството на техните челюсти.
БТА