Кучетата обичат да се гушкат и да осъществяват физически контакт със стопаните си. Изследване показва какво се случва, когато спим с домашния си любимец.

Експертите смятат, че не е много препоръчително да спите в едно легло с кучето си, тъй като може да развиете алергии, а неспокойният сън на животното може да ви докара безсъние с течение на времето.

Д-р Брадли Смит от университета на Централен Куинсланд, Австралия, проследил качеството на съня на пет кучета и техните собственици в рамките на една седмица.

куче
ThinkStock/Getty Images

Според него сънят на стопаните се е прекъсвал много по-често, когато кучето е било будно. Цикълът на сън на животинчето е доста по-различен от нашия собствен – средно то е будно около 20 % от нощта.

Други учени твърдят, че кучетата в леглото „гонят“ кошмарите и осигуряват здрав сън. Вижте защо тук

Участниците в изследването, които били жени, твърдели, че се чувстват защитени, когато кучето е до тях. Освен това се наслаждавали на неговата близост и топлина.

куче
ThinkStock/Getty Images


Но по-голямата част от експертите се обединяват около тезата, че кучетата нямат място в спалнята и леглото ви. По-добре е домашният любимец да спи в обособен кът, като му създадете навик за лягане в определено време.

И още:

10 начина, чрез които кучето ви казва „Обичам те“ (ВИДЕО)

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

Лицата на кучетата изразяват емоциите им

Учени разясниха защо кучетата се душат под опашките

Кучетата разбират човешките емоции

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук