Чуйте странните звуци, които фотограф записа в Швеция по Коледа
Чуйте странните звуци, които фотограф записа в Швеция по Коледа / ThinkStock/Getty Images

Оливър Райт, туристически гид и фотограф, записа странни звуци - като от бластерите във филмите "Междузвездни войни", в Северна Швеция по Коледа, съобщи в. "Индипендънт".

Какво е обяснението за "музиката", чута от астронавтите на Аполо 10?

Звуците сякаш идвали от близкия далекопровод. Чули ги още хора от групата. Явлението вероятно се дължи на електрофонична трасдукция, която възниква при преминаване на електромагнитна енергия в механично движение. Заради нея електричеството се движи по далекопровода с достатъчно сила, за да разтърси жиците и да издаде звуци.

Оливър Райт не е първият човек, заинтригуван от звуците, съпътстващи Северното сияние. Разкази за слабо съскане или пукотевица по време на явлението има от повече от век. Обикновено към тях се отнасят с недоверие.

Уникално Северно сияние в небето над Великобритания (ВИДЕО)

Финландският учен Унто Лайне обаче ги е изследвал повече от 10 години и вярва в тях. Според него Северното сияние предизвиква най-разнообразни звуци, като пукане, пляскане, бучене, нискочестотен шум.

Те се появяват при интензивни светлини в студено и спокойно време, когато над сравнително топъл въздух близо до земята премине студен слой. В двата слоя се натрупват противоположни електрически заряди. При появата на силно сияние над тези слоеве, се появява геомагнитно смущение, което причинява разряд и се чуват звуците.

Източник: БТА