Вече не можем да си представим живота без компютъра и смартфона. Но знаем ли всичко за технологиите? Каналът One minute tech показва четири тайни от света на технологиите. Ето кои са те:

Email съществува от преди световната мрежа

Трябвало е да използвате компютър и стационарен телефон, за да се свържете с услуга, наречена Micronet. Това е било преди WWW, така че е нямало никакви URL адреси, просто номерирани уеб страници. За имейли номерът на уеб страницата е бил 7776.

компютър
iStock/Getty Images

До 1995 г. регистрациите на имена на домейни са били безплатни

Никой не е знаел на какво е способен на интернет тогава и това е било възможност за хората да притежават всички видове домейни. Именно през 1995 г. на компания, наречена Network Solutions, са били предоставени права да таксува хора за имена на домейни. И това е било скъпо: цените обикновено започвали от100 долара за две години.

Стотици приятели във Facebook, но на колко от тях имаме доверие?

92% от световната валута е дигитална

Това означава, че по-голямата част от парите, които печелите, сключвате сделки, използвате за закупуване на стоки и услуги и т.н., съществуват само на компютри и твърди дискове. Само около 8% от валутата в световен мащаб са физически пари.

10 любопитни факта за интернет технологиите (ВИДЕО)

През 1956 г., 5 мегабайта данни са тежали един тон

През 1956 г., IBM са пуснали RAMAC - първият компютър с нещо като твърд диск, който използваме днес. Самият RAMAC е представлявал огромен шкаф, тежащ над 1000 килограма, а данните от 5-мегабайтовият носител са били разпределени в 50 огромни алуминиеви диска, покрити с магнитен железен оксид. Дисковете се се въртели със скорост 1200 оборота в секунда.

компютър
iStock/Getty Images

И още:

Пет неща, които не трябва да споделяме онлайн (ВИДЕО)

10 признака, че страдате от номофобия

Какво прави смартфонът с мозъците на хората (ВИДЕО)

Мразя смартфона на дъщеря ми

Ако не ви отразяват заради телефона си... това е „фъбинг”

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук