/ Getty images
На вратата се звъни и звънецът подкарва мелодията на британския национален химн "God Save the Queen". Принц Хари отваря и пред него се изправя певецът Ед Шийран. И двамата са с рижи коси и бради, пише Ройтерс.

"Сякаш пред себе си имам огледало", възкликва принцът и пуска госта си в къщата. Това е началото на клип, в който внукът на кралица Елизабет Втора и носителят на награди "Грами" обединяват усилията си в кампания, в която и двамата са силно ангажирани - психичното здраве.
 

Младите мъже сядат на маса и започват да дискутират проблемите, за които са се събрали. "Хората по цял свят като нас страдат от шеги и подигравки. Ние и двамата сме червенокоси. И няма да мълчим повече!", казва Шийран. Леко смутен, принц Хари се съгласява с него. Но в крайна сметка се оказва, че те няма да роптаят срещу дискриминацията на червенокосите. От лаптопа на Шийран избледнява надписът "Червенокоси, обединявайте се!", а вместо това и двамата започват да агитират в полза на Световния ден на психичното здраве. И призовават всички хора по света да се притекат на помощ на онези, чието психично здраве е разклатено.
 


Принц Хари, който е шести по линията на наследяване на британския престол, отдавна провежда кампании в тази насока. Днес той беше на посещение в град Нотингам в подкрепа на проект за превенция на психични проблеми и насилие сред младите хора.

Принц Хари и съпругата му Меган, чиито официални титли са херцог и херцогиня на Съсекс, все по-често фокусират вниманието на обществеността върху проблемите на психичното здраве и личното пространство. И двамата напоследък предприеха юридически действия срещу медии, чиито материали те считат за неверни спрямо тях и намесващи се по недопустим начин в личния им живот.
 

 
БТА