/ iStock/Getty Images
Чанта от алигаторска кожа за почти 19 000 щатски долара бе унищожена от австралийските митнически власти заради липса на
разрешително за внос за 50 долара, съобщи ЮПИ.

Луксозната чанта е конфискувана от митницата на летището в Пърт. Тя е купена от австралийка от бутик "Сен Лоран" във Франция.

Търговията със стоки от алигаторска кожа е забранена в Австралия, но вносът им е възможен, ако купувачът плати 50 долара за разрешително съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове.

Жената си е осигурила такова разрешително за износ на чантата от Франция, но не е кандидатствала за документ за внос в Австралия.

Максималното наказание за търговия с продукти от диви животни в Австралия е 10 години затвор. Купувачката на скъпата чанта обаче няма да бъде глобена или наказвана допълнително.

Загубената от нея огромна сума е "скъпо предупреждение", че документите трябва да се оформят според правилата, каза министърът на околната среда Сюзън Лей. "Освен правилата, важно е хората да отделят време да се замислят за етиката в модните си предпочитания", добави тя.
БТА