Британците посрещат олимпиадата с жизнерадостна музикална суматоха
Британците посрещат олимпиадата с жизнерадостна музикална суматоха / снимки: Reuters

Всички камбани в Обединеното кралство - от най-мъничкото звънче до Биг Бен в центъра на Лондон, започнаха да бият точно в 07.12 ч. по Гринуич, за да отбележат откриването на олимпийските игри в британската столица, предаде Франс прес.

Не само църквите, но и граждани, размахали малки камбанки, подеха в унисон тази инициатива на музиканта Мартин Крийд, лауреат на наградата "Търнър". Издействано бе специално разрешение, за да се включи и Биг Бен - над 13-тонната огромна камбана в часовниковата кула на парламента в Уестминстър.

За последен път Биг Бен наруши обичайното си разписание през 1952 г., когато удари 40 пъти по повод кончината на Джордж Шести, бащата на сегашната кралица Елизабет Втора, отбелязва агенцията.

С произведението си "Всички камбани" или "Опус номер 1197" Мартин Крийд прикани цялата страна да участва в една жизнерадостна музикална суматоха. Всъщност народното веселие в кралството не стихва, още откакто олимпийският огън започна преди 70 дни своя маршрут към Лондон. Милиони британци се струпваха всеки ден по трасето, дълго 12 872 километра, предава БТА.

Днес факелът бе качен на кралската лодка "Глориана", която отплава по Темза към центъра на столицата. Корабната камбана се присъедини към общия концерт, в който междувременно се включиха и звънарниците на парламентите в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Игрите ще бъдат открити официално тази вечер от кралица Елизабет; церемонията ще се състои на олимпийския стадион.