Българската бира е в пълно съответствие с европейските изисквания за чистота на пивото - това показват резултати от две независими проучвания, организирани от "Пивоварите на Европа" и от Съюза на пивоварите у нас.
Експертите са единодушни, че определящ фактор за микробиологичната чистота на пивото е качеството на използваните вода, ечемик и малц, а не в коя държава е произведен продуктът. Българските производители на бира безусловно спазват добрите производствени практики, високото качество и строгият контрол върху суровините, което гарантира най-вече безопасността на продукта.
През тази година за производството на бира у нас са изкупени около 100 000 тона местен пивоварен ечемик от различни сортове, които се преработват от седемте малцерая, които оперират в страната, информира БГНЕС. По предварителни данни тази година количеството произведен малц у нас е над 75 000 тона.