Биоложката от Технологическия университет в австрийския град Грац Габриеле Берг предупреждава, че обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии, съобщава сайтът Лайф.
Тези микроорганизми могат да бъда открити не само върху кората на плода, а и вътре в него, като носят потенциална опасност за нашето здраве.
След проведените експерименти било изяснено, че нападнати от бактерии са не само ябълките от супермаркета, а и домашните плодове. Така в 1 грам от меката им част или от семките им били открити около 500 хиляди вредни бактерии. По тази причина дали тези продукти са обработени с пестициди или са отгледани без химикали, това няма никакво значение в този план.
Още по-плашещо се оказало откритието, че по кората на ябълката имало девет пъти по-малко бактерии, отколкото във вътрешността й. Оттук и изводът, че измитите плодове или тези, направо откъснати от клона, носят еднаква микробна зараза за организма.
Невероятните ползи на ябълката
Било изяснено също, че именно микробите влияят върху вкусовите качества на различните сортове домашни и пуснатите в търговската верига ябълки. Плодовете от супермаркетите съдържат по-големи количества от бактериите Methylobacterium, които влияят на техния вкус и аромат. Но именно в тази категория са открити вредните микроорганизми, които предизвикват проблеми със стомашно-чревния тракт. Така че тук преимущество имат домашно отгледаните ябълки като по-екологични.
И още:
Учени установиха какво причинява кафявите точки по ябълките
Любопитни факти за ябълките
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците
Тези микроорганизми могат да бъда открити не само върху кората на плода, а и вътре в него, като носят потенциална опасност за нашето здраве.
След проведените експерименти било изяснено, че нападнати от бактерии са не само ябълките от супермаркета, а и домашните плодове. Така в 1 грам от меката им част или от семките им били открити около 500 хиляди вредни бактерии. По тази причина дали тези продукти са обработени с пестициди или са отгледани без химикали, това няма никакво значение в този план.
ThinkStock/Getty Images
Невероятните ползи на ябълката
Било изяснено също, че именно микробите влияят върху вкусовите качества на различните сортове домашни и пуснатите в търговската верига ябълки. Плодовете от супермаркетите съдържат по-големи количества от бактериите Methylobacterium, които влияят на техния вкус и аромат. Но именно в тази категория са открити вредните микроорганизми, които предизвикват проблеми със стомашно-чревния тракт. Така че тук преимущество имат домашно отгледаните ябълки като по-екологични.
iStock/Getty Images
Учени установиха какво причинява кафявите точки по ябълките
Любопитни факти за ябълките
Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците