„С ябълка на ден, докторът ще е далеч от мен" . Кой не е чувал това?

Всички знаем, че ябълките са вкусни, полезни и много ефективни при диети. Но има още интересни факти за този плод, които не са толкова известни.

Вижте някои от тях

Най-важното, което трябва да знаем е, че при консумацията на ябълките около 2/3 от фибрите и доста от антиоксидантите се крият в кората им.

Ябълката - символ на здраве, любов, изкушение и грях (ВИДЕО)

Скорошно изследване в Токио пък доказа, че полифенолите, съдържащи се в плода, ни предоставят предимства, като повишаване на силата и издържливостта, както и спомагат за намаляването на телесните мазнини.

Ябълка и зелен чай срещу рак и инфаркти

Учените са изследвали как влияе продължителната и регулярна консумация на ябълки върху хора и животни. И при двете изследвани групи се наблюдава повишение на активността на гени, стимулиращи изгарянето на мазнини, като същевременно се установили повишение на силата и намаляване на мускулната умора.

Грийнпийс:Производството на ябълки с пестициди в Европа оставя горчив привкус

Всичко това се дължи от една страна на почти неизвестния факт, че ябълките съдържат 25% въздух. Те са страхотна храна за предотвратяване на остеопороза и укрепване на костите.

Ябълките са плодът с най-голямо съдържание на фибри - една средна ябълка съдържа до 4 гр. фибри. Освен всичко друго, те не съдържат мазнини, натрий и холестерол.

В литературата ябълките са символ на много неща, но най-вече на изкушението, следвано от безсмъртието и прераждането, любовта, здравето, плодородието и др. Твърди се, че тяхна родина е регион между Каспийско и Черно море, както и Централна Азия.

Има доказателства, че са консумирани още в 6 500 г. преди Христа. Плодът е бил любим на гърци и римляни.

Днес сред най-големите производители са Китай, САЩ, Турция, Полша и Италия, като са известни над 7 500 техни разновидности.