Безсрочните отпуски - привлекателна идея за все повече американски компании
Безсрочните отпуски - привлекателна идея за все повече американски компании / снимка: БГНЕС, архив

В САЩ все повече компании прибягват до политиката на безсрочните отпуски, система, която се основава на взаимното доверие между работодател и работник. Работодателите дори са установили, че подобно гъвкаво работно време на персонала е по-доходоносно за тях, отбелязва Франс прес.

Пример в тази насока е счетоводната компания "Райън", в която работят 1600 души. Повечето от тях от 2008 г. са на гъвкаво работно време и никой не брои колко дни отсъстват те от работа, стига работата да се върши, предава БТА.

През лятото например 32-годишният Стив Томпсън, мениджър в компанията във Вашингтон започва уикендите си още в петък следобед, за да избегне задръствания по пътищата, водещи към плажовете. Достатъчно е да се договори с началника си и с екипа си, за да си позволи уикенд от три дни и да напусне офиса в средата на работния петък. Когато си поиска Стив отива и в спортната зала, за да се разтовари от стреса. Това гъвкаво работно време не пречи на производителността му, оценявана от работодателя, но и анонимно от клиентите му.

Въвеждането на гъвкавата система на труд е истинска революция в счетоводната компания "Райън", където допреди пет години служителите трябваше да регистрират най-малко 50 часа седмично на работното място. С въвеждането на гъвкавото работно време доброволните напускания на компанията са намалели до 10% на година и компанията се нарежда на водещо място в класациите за добра работна атмосфера.

Системата има предимства и за работодателя. Той няма нужда от административни ресурси за осчетоводяване на платените отпуски. Освен това при напускане или уволнение служителят вече не получава чек, който да го компенсира за неизползваната
платена отпуска, защото според системата на гъвкаво работно време той няма право на такава.

Системата обаче не може да се прилага за всички професии - лекари или работници в заводи не могат например да работят от вкъщи.

В САЩ нито един закон не задължава компаниите да отпускат платени отпуски и около 10 процента от хората, работещи на пълен работен ден, нямат право на никаква отпуска, показва анализ на Центъра за икономически и политически изследвания.

Средно американците имат по две седмици платен отпуск на година.