/ ThinkStock/Getty Images
Полярните мечки може да изчезнат като вид до края на века, ако не бъдат взети мерки срещу климатичните промени, съобщиха Би Би Си и АФП, като цитират резултати от научно изследване.

Авторите му предупреждават, че някои популации вече са стигнали до ръба на оцеляването заради топенето на арктическите ледове. Белите мечки се нуждаят от леда в Северния ледовит океан, за да ловуват. Когато ледът се пука, мечките са принудени да се придвижват на дълги разстояния или да стигат до сушата, за да се сдобият с храна за себе си и малките си.

"Ако ледът си отиде, белите мечки няма да има къде да отидат", казва д-р Стивън Молнар от университета в Торонто, Канада.

Полярните мечки са категоризирани от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси като уязвим вид, който е изложен на голям риск от изчезване в неголям период от време. Климатичните промени са ключов фактор за намаляването на популацията им.

В изследването, чиито резултати бяха публикувани в сп."Нейчър Клаймът Чейндж", учените са моделирали разхода на енергия на бозайниците, за да изчислят докога ще мога да издържат на променените условия заради климатичните промени.

"Показахме, че намалява броят на новородените, които оцеляват, защото мечета ще се раждат, но майките им няма да имат достатъчно телесна мазнина, за да отделят мляко и да ги хранят", каза пред Би Би Си д-р Стивън Амструп, главен учен в организацията Полар Беърс Интернешънъл.

Според резултатите от изследването, при най-лошият сценарий за високи нива на емисии парникови газове в следващите десетилетия е вероятно почти всички популации бели мечки да изчезнат до 2100 г. Дори и ако човечеството постигне умерено намаляване на вредните емисии, няколко от популациите на северните бозайници ще изчезнат.
БТА