„Аватар получи осем номинации за наградите БАФТА
„Аватар получи осем номинации за наградите БАФТА / снимка: Reuters

Филмът на Джеймс Камерън "Аватар" получи осем номинации за наградите на Британската филмова академия (БАФТА). По толкова имат още британският филм "An Education" и "The Hurt Locker". Звездата от "An Education" Кери Мълиган е номинирана за най-добра актриса заедно с Мерил Стрийп и Одри Тоту.

Лентата получи номинации и в категориите най-добър филм и най-добър режисьор за Лоун Шерфиг. "District 9" е със седем номинации, а филмът на Куентин Тарантино "Гадни копелета" и "Високо в небето" получиха по шест номинации. Наградите ще бъдат връчени на церемония в Кралската опера в Лондон следващия месец, уточнява БГНЕС.

„Аватар", който миналата неделя получи „Златен Глобус" за най-добра драма, отново е номиниран за най-добър филм, както и драмата за войната в Ирак "The Hurt Locker" с режисьор Катрин Бигълоу. Камерън отново ще се състезава с бившата си съпруга в категорията най-добър режисьор. На "Златните глобуси" Камерън победи Бигълоу в същата категория. Филмът "Прешъс" също е номиниран за най-добър филм, както и "Високо в небето" с участието на Джордж Клуни. В категорията най-добър актьор Клуни ще се състезава с Джеф Бриджис за ролята му в "Crazy Heart", Джеръми Ренър за "Hurt Locker", Колин Фърт за "A Single Man" и Анди Съркис за "Sex & Drugs & Rock & Roll".