„Артистът” с най-много номинации за „Златен глобус”
„Артистът” с най-много номинации за „Златен глобус” / снимка: БГНЕС, архив

Немият филм „Артистът” води номинациите за „Златен глобус”, като получи общо шест номинации, включително за най-добра комедия и за най-добър мюзикъл.

След „Артистът” се нарежда филмът „Потомци” с участието на Джордж Клуни в ролята на мъж, борещ се да запази семейството си цяло. Той получи пет номинации, колкото има и филмът за гражданските права „Южнячки”. И двата филма получиха номинации в ключовата категория за най-добра драма.

Другите номинирани в тази категория са „Изобретението на Хюго”, „Кешбол”, „Боен кон” и „Мартенски дни”. Златните глобуси, които се раздават от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са сред най-внимателно следените награди преди церемонията по раздаването на Оскарите през февруари.

За разлика от Оскарите обаче номинациите за „Златен глобус” са групирани в две категории - драма и мюзикъл или комедия, където „Артистът” ще се конкурира с филма на Уди Алън „Полунощ в Париж”, комедията „50/50”, боксофис хита „Шаферки” и „Моята седмица с Мерлин” с участието на Мишел Уилямс в ролята на кинолегендата Мерлин Монро.

В категорията за най-добри актриси в драми ще се състезават Мерил Стрийп за ролята й на Маргарет Тачър във филма „Желязната лейди”, Глен Клоуз, която играе жена, представяща се за мъж иконом във филма „Арбет Нобс”, Виола Дейвис за ролята й в „Южнячки”, дебютантката Руни Мара за „Момичето с драконовата татуировка” и Тилда Суинтън за филма „Трябва да поговорим за Кевин”, пише БГНЕС.

За най-добри актьори в драма са номинирани Джордж Клуни за „Потомци”, Леонардо ди Каприо като боса на ФБР Дж. Едгар Хувър във филма „Дж. Едгар”, Майкъл Фасбендер, играещ сексманиак във филма „Срамът”, Брад Пит за „Кешбол” и Райън Гослинг за „Мартенски дни”.

Златните глобуси ще бъдат раздадени на гала церемония на 15 януари, която ще бъде водена от британския комик Рики Джервейс и ще се излъчва на живо по Ен Би Си.